Uživatel:Obchodní tiskárny n.p., provozovna 22, Ječná 12, Praha 2

            Před rokem 1950, kdy vznikly Obchodní tiskárny n. p. Kolín, do kterého bylo začleněno celkem 40 soukromých tiskárenských firem , tato provozovna byla 

            soukromou firmou, Eduard VALACH, TOVÁRNOU NA REKLAMNÍ KALENDÁŘE, KNIHAŘSKÉ A OZDOBNICKÉ ZBOŽÍ .

            Její obchodní značkou byl kosočtverec se šrafováním a hlavou koně (valacha), v popředí počáteční písmeno příjmení majitele E. Valacha - vše mezi denním a výplatním razítkem.  

Výplatní stroj: FRANCOTYP

Otisk sběratelsky FR 8- h - 4m (ov) - 2km.

           Dobu Protektorátu ČM a 3. republiky, kdy byl v provozu výplatní stroj Francotyp této firmy s ocbhodní značkou,  jsem již na tomto webu popsal v příspěvku "VE ZNAMENÍ KRESEB (Č 3): 13. - KOSOČTVEREC S HLAVOU KONĚ, V POPŘEDÍ PÍSMENO "V".

 

Tato obchodní značka soukromé firmy, která zanikla v roce 1950 přičleněním do OTK (Obchodní tiskárny n. p. Kolín), vydržela ve výplatním otisku až do roku 1973. Celou dobu pod národním podnikem, valach klusal po světě. Do dějin odešel v roce 1973, kdy se na místě označení uživatele objevil textový nápis Obchodní tiskárny v souvislosti se zavedením PSČ. Poslední hraniční otisk ve sbírce je s datem 12. 12. 1973.

Jedná se o jeden z mála případů v historii čs. výplatního otisku, kdy vydržel symbol původního soukromého majitele a kdy nevadil politicky ani ideologicky (Pod svícnem bývá tma...).

 

valach 001

 

Pro připomenutí stránka s celistvostmi s původním označením v otiscích ze 3, reoubliky a protektorátu ČM.

 

 

valach 002