Poslední dny roku 1946 přinesly další významnou změnu, která se podepsala na vzhledu výplatního otisku v Československu. Uzákonilo se dvoukruhové denní razítko zprvu bez můstků. Postupně, i když ne rychle se začaly zavádět tyto typy razítek. V roce 1947 se objevilo hned několik desítek otisků s tímto fenoménem, kterému se prvorepubliková, alei protektorátní poštovní správa bránila. Na zabraných územích se dvoukruhová denní razítka s můstkem Došlo k tomu poměrně rychle a hodně. Že by to byl tento vliv, který stál u tohoto rozhodnutí anebo racionální řešení zvýraznění názvů dohlédací pošty? Později (ještě v roce 1947) se objevovaly i dvoukruhová denní razítka s můstky.

Byl to významný zásah do vzhledu výplatních otisků, druhý hned po změně tvaru výplatního razítka. Obé z rozhodnutí poštovních orgánů.

Zbývá uveřejnit ilustrace otisků z roku 1947 s dvoukruhovými denním razítky, vybrané namátkově, bez můstků a s můstky. Dodívám, že jednokruhová denní razítka bez povšimnutí se vyskytovala ještě v 80. letech a řadí se mezi hraniční rarity výplavního otisku 4. československé republiky. Ale toto je již jiná kapitola.

 

Ilustrace k textu:

Výplatní otisk uživatele Československé hutě, národní podnik Prodejna RUNA, datum 6. 5. 1947, sběratelsky otisk FR 8h  4m (výplatní znaménko kosočtverec), denní razítko dvoukruhové bez můstků, výplatní razítko již nového vzoru ve tvaru zoubkovaného obdélníku, dohlédací pošta PRAHA 7.

 

KRUH 001

 

Výplatní otisk uživatele SPOFA, SPOJENÉ FARMACEUTICKÉ ZÁVODY, národní podnik, PRAHA, datum 3. 9. 1947, otisk sběratelsky FR 8 - 0 - 4m (g), dohlédací pošta PRAHA 6,, denní razítko dvoukruhovés můstky, výplatní razítko s gotickými německými číslicemi a výplatním razítkem ve tvaru zoubkovaného obdélníku (stroj byl přemístěn od některého ze sudetských uživatelů,  kterému byl prodán v rámci území Třetí říše v letech 1939 - 1945).

 

KRUH 002

 

 

Ukázka otisků s jednokruhovými dennímn razítky z roku 1947. Jak jsem již podotkl jednokruh vydržel i několik dalších desítek let... (celistvosti vybrané namátkou ze sbírky)

 

KRUH 003

 

KRUH 004