ŠPANĚLSKÁ CHŘIPKA

Příběh pandémie z roku 1918

autor Harald Salfellner

vydal Vitalis v roce 2018

Z německého origiálu přeložil Pavel Cink

 

Rakouský lékař Dr. med. Harald Salfellner, ph. D. žije od orku 1989 v Praze, je autorem, vydavatelem a nakladatelem. Jeho knihy se vyslovují ke společným česko - rakouským dějinám. Napsal monografii o Franzi Kafkovi. Jako historik lékařství se zabývá i kulturními dějinami medicíny. Zajímá se i o španělskou chřipku v českých zemích a Rakousku, která nás postihla na sklonku  Velké války.

Podrobnou publikaci vydal i o španělské chřipce.Kniha popisuje v detailu příčiny, průběj a dozvuky této pandémie, která postihla celý svět. Opakování stejné pandémie, která je napsaná jako přes kopírák, prožíváme v těchto dnech v podobě čínského viru, který je skryt pod vědeckými názvem Covid - 19.

Rok po roku (2018 - 2020) nás autor seznamuje s pandémií španělské chřipky. Kniha je bohatě ilustrovaná. Ti, kteří se vymlouvají, že nic takového jako dnešní vir lidtsvo nezažilo, by si tuto knihu měli přečíst ap ouřit se z ní. A to tehdejší společnost nežila v takovém komfortu a v takovém stádiu rozvoje jako dnešní lidstvo.....

Kniha je bohatě ilustrovaná fotografiemi, dobovými texty, inzeráty, ukázkami z novin a časopisů. Příběhy a zveřejněný fakta jsou víc než poučná. Knihu doplňují rejstříky a vysvětlivky odborných termínů.

Stojí za přečtení, i když doba, kterou prožíváme, je zlá a neposkytuje moc chuti k takovéto četbě.

 

1918 002