ČTYŘI ROKY KOMSOMOL

 

V sérii výplatních otisků subjektu, který se provozoval tkalcovnu a úpravnu jemného lnu, vyráběl textilní výrobky ze lnu a obchodoval jemnými damašky u nás i ve světě, se objevil i národní podnik KOMSOMOL, který dostal svůj název v roce 1954 a opustil jej o čtyři roky později v roce 1958.

Subjekt založil pánové Regenhart a Raymann v roce 1819 (vznik firmy "REGENART & RAYMANN"), v roce 1946 došlo k přejmenování na "Tkalcovny a úpravnu jemného lnu n.p." - ještě ve Frývadlově, pro zahraniční účely používala tato firma název ARANDAR - psal jsem o něm nedávno), pak nastoupil na pár let Komsomol (od roku 1947 byl Frývaldov již Jeseník),  aby se v roce 1958 přejmenoval na MORAVOLEN. Ten měl 17 závodů v různých částech republiky (tkalcovny, úpravny, výrobu konfekce, bělidla, akárny, přádelny).  

 

V éře n. p .Komsomol používal tento subjekt výplatní stroj Francotyp, číslo C 31951. model Bafra C.

Není známo, kdy si tento subjekt opatřil tento stroj. V katalozích z let 1938 - 1945 není uveden, takže to vypadá na stroj z německých reparací. s uživatelem zatím neznámým. Své si řeknou budoucí dny. Aspoň doufám.

Výplatní otisk sběratelsky označován: FR 8 - 0 - 4m (g) - 2km

Dohlédací pošta JESENÍK 1.

Otisk s datem 12. 1. 1955. Otisk 1. dne (R).

Pod něj si dovolil zařadit dvě zápalkové nálepky vydané pro Komsomol n.p. pro reklamní účely a propagaci jesenického damašku.

 

komsomol 001